TRML


Het radarsysteem Telefunken Radar Mobil Luftraumüberwachung, TRML-3D/32 is verantwoordelijk voor de opbouw van het benodigde luchtbeeld om op basis daarvan doelbestrijdingen door de vuureenheden uit te kunnen laten voeren. De radar is een High Mobile 3D Phased Array Pulse Doppler Radar (C-band) voor korte en middellange afstand. Het zoekbereik kent vier modes:

- Very Short Range mode (VSR) : bereik 30 km hoogte 0-15 km
- Short Range mode (SR) : bereik 90 km hoogte 0-18 km
- Medium Range mode (MR) : bereik 120 km hoogte 0-20 km
- Long Range mode (LR) : bereik 200 km hoogte 0-23 km

Het luchtbeeld dat door een enkele radar wordt opgebouwd wordt Local Air Picture (LAP) genoemd. Wanneer meerdere beelden van diverse radarsystemen worden vergeleken en op elkaar gelegd, wordt dit Local Air Picture Compilation (LAPC) genoemd. Met een dergelijk samengesteld luchtbeeld wordt in het Operating Centre (OC) gewerkt om doelbestrijdingen uit te kunnen voeren. Voor identificatie heeft de radar een geïntegreerde Identification Friend or Foe (IFF). Elke TRML radar heeft drie mogelijkheden van inzet (operating modes):

- Standalone operation, waarbij de radar een (luchtbeeld) bijdrage levert aan het LAPC in het netwerk;
- Remote operation, waarbij de radar fysiek gekoppeld is (200 meter glasfiber kabel) met een OC, waardoor het OC controle over de radar uitvoert;
Standalone OC operation, waarbij de radar optreedt als OC (beperkt). Dit is te zien als beperkte back-up mogelijkheid wanneer bijvoorbeeld door omstandigheden de OC-shelter niet in staat is haar taak uit te voeren. De radar wordt vervoerd op een 10-tons MAN 8x8 (SX2000) vrachtauto en kan zowel op de vrachtauto ingezet worden of van de truck af worden gezet op stempels. De radar kan op 4 meter hoogte (op de container) of op 12 meter hoogte (uitgeklapt) de taak uitvoeren. Het duurt, bij optreden op het voertuig, ongeveer 20 minuten om na een verplaatsing operationeel te zijn. De radar heeft een eigen energievoorziening (ingebouwd aggregaat) en de container kan los van het voertuig worden vervoerd in een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Het CoLua heeft vijf van dergelijke radarsystemen.