Algemene info


Als je bij ons wilt werken, dan zit je goed! Bij ons is er altijd een functie die bij je past, van chauffeur tot administrateur tot commandant van een Stingergroep.

Wij raden je de volgende twee dingen aan:
De eerste stap: lees deze pagina!

De tweede is alleen van toepassing als je nog niet in dienst zit:
ga naar een "Banen Informatie Centrum" van de Landmacht of een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in jouw regio. Daar zitten de mensen die jou informeren over zaken als de sollicitatieprocedure, het salaris, de uitzendingen. De adressen van alle "Banen Informatie Centra" staan op www.werkenbijdelandmacht.nl

Wat biedt de luchtdoelartillerie?
Eenmaal in dienst kun je cursussen volgen om bijvoorbeeld je chauffeursdiploma te halen, of een deelcertificaat, of het Praktijkdiploma Informatica, of de opleiding tot Algemeen Beveiligingsmedewerker, of... De mogelijkheden zijn groot! Studeren kan gedeeltelijk onder werktijd.

Uiteraard biedt de landmacht een goed salaris. Hoe langer je in dienst blijft, en hoe hoger je rang, hoe meer je verdient. Er zijn bovendien zeer aantrekkelijke premies wanneer je tekent. Bij de "Banen Informatie Centra" kennen ze de details.


Wat houden die banen in?

Enkele voorbeelden:
Bij alle banen volg je, tussen de oefeningen door, het lesprogramma van de eenheid. De lessen variëren van sport tot kaartlezen, van schieten tot EHBO. De speciale kenmerken van enkele banen zijn hieronder vermeld:

Chauffeur Stinger Weapon Platform Fennek.
Na het halen van je rijbewijs word je verantwoordelijk voor je eigen Fennek. Je moet onder alle weersomstandigheden, in ieder terrein, je passagiers en je lading veilig kunnen vervoeren. je maakt deel uit van een stingerploeg en je krijgt de rang van kanonnier.

Pelotonscommandant en plaatsvervangend pelotonscommandant.
De pelotonscommandant (pc) geeft leiding aan meer dan 30 militairen. Hij (of zij!) is verantwoordelijk voor het lesprogramma, het coachen van zijn personeel, en natuurlijk voor de luchtverdediging die de Stingerploegen leveren. Een uiterst veelzijdige baan die veel van je vraagt. Je stimuleert, corrigeert, motiveert je mensen. Kortom, je bent een belangrijke schakel! Je wordt opgeleid aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en aan de School Luchtdoelartillerie, en behaalt de rang van luitenant. Minimaal HAVO is vereist.

Een Stinger Simulator met de nieuwste technieken is gebouwd zodat je in een virtuele gesimuleerde omgeving leert hoe je met de Stinger luchtdoelen kunt bestrijden.

Door een moderne goede opleiding leer je alles over de Stinger en het voertuig, communicatiemiddelen zoals radio en die in verbinding staan met AWACS, verderop in je loopbaan mogelijk werken bij de raketsystemen die 15 kilometer bereik hebben, radars bedienen die 200 km bereik hebben bijvoorbeeld.

Technisch
Een groot aantal technische functies ter ondersteuning van de Luchtdoelartillerie is bij een andere eenheid ondergebracht, namelijk 330 Herstelcompagnie.
Bij deze eenheid zijn diverse teams die het materieeltechnische gedeelte van de Luchtdoelartillerie verricht. Onderhoudspersoneel Stinger, voertuigen, radio's etc worden door deze eenheid meegestuurd op oefeningen van de Luchtdoelartillerie.
Via de "RIC's" kunt u te weten komen in welke functies er vacatures zijn. De algemene opleidingen zijn bij de school bataljons of de KMA en de KMS. De wapentechnische of dienstvaktechnische opleidingen vinden veelal plaats in Soesterberg/Utrecht bij de school Technische Dienst van het Opleidingscentrum Logistiek (OcLog). De duur van de opleiding is sterk afhankelijk van de richting en kan variëren van 2 maanden tot 2 jaar. Meer informatie vindt u op www.werkenbijdelandmacht.nl/ vacatures, techniek.

Logistiek
Ook op logistiek gebied vindt u diverse functies. Denkt u maar aan bevoorrading van munitie, brandstof en materieel van de Luchtdoelartillerie. Vaak zijn het dubbelfuncties, u wordt opgeleid als chauffeur en als beheerder/handlanger.

Alle rijopleidingen vinden plaats bij het OTCRijden in Oirschot. Een groot aantal logistieke functie opleidingen vinden plaats in Soesterberg. Veel opleidingen zijn gecertificeerd zoals Vervoer gevaarlijke Stoffen. Uw werkzaamheden bij de Luchtdoelartillerie zullen zich voornamelijk afspelen bij een logistiek peloton van een Luchtverdedigingsbatterij.

Het lijkt me wel wat! En nu?
Via het "Banen Informatie Centrum" kun je je aanmelden voor een contract bij de Landmacht. Uiteraard word je eerst medisch en psychologisch gekeurd. Na je opkomst in dienst leer je eerst de basisbeginselen van het militaire vak. Dit noemen we de Algemene Militaire Opleiding. Vakken zijn bijvoorbeeld velddienst, schieten, de militaire rangen, de organisatie van de Landmacht.

Na de Algemene Militaire Opleiding ga je díe zaken leren die bij jouw baan horen. Die opleiding noemen we de Functieopleiding en kan dus voor iedereen anders zijn. Voorbeelden: een chauffeur gaat naar een Opleidingscentrum rijden, een beheerder gaat naar het Opleidingscentrum Logistiek, een stingerschutter gaat naar het Commando Luchtdoelartillerie.

Waar zit de luchtdoelartillerie?
De luchtdoelartilleristen werken in de Peel. In Schaarsbergen (bij Arnhem) werken luchtdoelartilleristen die deel uitmaken van de Luchtmobiele Brigade.

Maar ik zit al in dienst!
Via je personeelsfunctionaris kun je kijken of er een baan voor jou is bij de Luchtdoelartillerie.