13 LuverdBt


13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’

13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’ maakt deel uit van het Commando Luchtdoelartillerie. Samen met 11 Luchtverdedigingsbatterij ‘Kaimana’ vormen zij de slagkracht van het Commando Luchtdoelartillerie.
Beide Luchtverdedigingsbatterijen zijn in staat om het raamwerk leveren voor een samengestelde luchtverdedigingseenheid.

Zij kent de volgende taken:
• Een bijdrage leveren aan een samengestelde luchtverdedigingseenheid in het kader van luchtruimbewakings- en luchtverdedigingstaken in een Joint Air Missile Defence Task Force (JAMDTF);
• Een bijdrage leveren in het kader van uitzendingen;
• Een bijdrage leveren in het kader van gebiedsbewaking- en beveiligingstaken;
• Een bijdrage leveren in het kader van nationale operaties.

Geschiedenis 13 Luverdbt ‘Ypenburg’
13 Luverdt is ontstaan uit 13 Paluabt ‘Ypenburg’, na de uitfasering van het hoofdwapensyteem PRTL Cheetah (eind 2006) verloor de batterij haar pantser en werd de luchtverdedigingsbatterij geboren.
De batterij stond aan de vooravond van ingrijpende veranderingen:
• De verhuizing van de Prins Maurits Kazerne (PMK) uit Ede naar de Luchtmachtbasis De Peel;
• De instroom van het eerste FGBADS materieel, 8 FGBADS stinger manpad configuraties;
• De instroom van TRML radarsystemen, Stinger Weapon Platformen (SWP) en AMRAAM systemen midden 2008.
• De reorganisatie naar een moderne luverdbt met AMRAAM en stinger capaciteit;

Begin 2007 ontving de batterij 8 FGBADS stinger manpad configuraties. Een interim systeem om personeel vertrouwd te maken met de toekomstige luchtverdediging.
Sinds de instroom van het FGBADS materieel heeft de batterij deelgenomen aan diverse nationale en internationale oefeningen, zoals: ELITE, GUZ Altmark (Dsl), EWBT (Bel) en LFX Kreta (Gre).


Organisatie
Begin 2009 bestond de batterij, na de formele overdracht van het FGBADS materiaal uit:
• Batterijstaf;
• AMRAAM peloton;
• 2x SWP MB peloton;
• SWP Fennek peloton;
• Logistiek peloton.
Hiermee is de batterij in staat om waar ook ter wereld een bijdrage te leveren tegen een potentiŽle luchtdreiging.13 Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg is een van de twee operationele Army GBADS batterijen van het Commando Luchtdoelartillerie.


De Koereiger
Dit embleem is, sinds de oprichting van 13 Pantser Luchtdoelartillerie Batterij in 1978 te Oirschot, het symbool van de batterij. De koereiger staat al meer dan 30 jaar symbool van de 13e batterij, en is hiermee het oudste embleem van het huidige Korps Luchtdoelartillerie.De koereiger is vaak te vinden in de omgeving van vee en grote zoogdieren, zoals de neushoorn. De koereiger eet vliegen en parasieten die zich op de huid van de neushoorn “de Rhino” nestelen. Dit symboliseert de relatie tussen de batterij en de 13e “Rhino” brigade uit Oirschot. Een beschermende taak die sinds de oprichting altijd is toevertrouwd aan de 13 (Brig)paluabt. Momenteel heeft 13 Luverdbt “YPENBURG” nog steeds een nauwe band met de brigade. Wat zich heden ten dagen uit op de aanwezigheid van de jaarlijkse brigadesportdag en enkele brigadeoefeningen.

AER MEA ARENA EST betekent: Het luchtruim is mijn strijdtoneel.
Een spreuk die menig luchtdoelartillerist kan beamen. Deze spreuk was tevens terug te vinden op het embleem van de in 2003 opgeheven 25 Afdlua. 13 Paluabt stond enkele malen onder bevel van deze afdeling uit Ede.

YPENBURG
Sinds 1999 draagt de batterij de naam YPENBURG. Deze naam symboliseert de relatie met de veteranen van de 13 Bt LUA uit de meidagen van 1940. De 13 Bt LUA stond in de meidagen van 1940 ter verdediging van de residentie opgesteld in Park Leeuwenbergh (Leidschendam), even ten noorden van het voormalige vliegveld Ypenburg. In de vroege ochtend van de 10e mei waren zij betrokken bij de slag om Ypenburg. De batterij kreeg zware klappen te verduren. Een voltreffer op een vuurmond met 5 dodelijke slachtoffers trof de batterij diep in het hart. Onder grote vijandelijk druk moest de batterij de stelling loslaten. Omgeving Voorburg hebben leden van de batterij zich die dag heldhaftig verdedigd en zelfs deelgenomen aan de herovering van het vliegveld Ypenburg. Die eerst oorlogsdag koste 10 man van de batterij het leven.

13 Luverdbt neemt jaarlijks deel aan de herdenkingen op 4 mei (Leidschendam) en 10 mei (voormalig vliegveld Ypenburg). Waarbij samen met de veteranen de gevallen kameraden worden herdacht.


Monument in Park Leeuwenbergh (Gemeente Leidschendam).

Internationale staat van dienst.
De 13 batterij heeft zich diverse malen bewezen op het internationale vlak. In 1999 maakt 13 Brigpaluabt als 1(UN) Coy (UNFICYP-3) onderdeel uit van 22nd Regt Royal Artillery (GBR) op Cyprus. Tijdens de oefening “RHINO DRASWKO” (Polen) had de batterij een Pools luchtverdedigingspeloton onder bevel. In 2005 stond 13 Paluabt als 1(NLD)NFO COY (EUFOR-4) onder bevel van 1st Bn GREEN HOWARDS (GBR) in Banja Luka (BiH). In 2007 leverde 13 Luverdbt 2 “Force Protection” Pelotons voor de onder Duits bevel staande FP-COY (NRF-18).


1(UN) Coy UNFICYP-3, 1999


Every Soldier a Rifleman.
Mede door opgedane ervaringen tijdens diverse vredesmissies, zoals:
• UN COY (UNFICYP-3)
• Stafwachtpel BLMF (SFOR-10/-14);
• Versterken B-CIE 17 PIB tbv 11(NL)Mechbat (SFOR-14)
• NFO COY (EUFOR-4);
• FP COY (NRF-18);
• 2x Wachtsteundetachement (ISAF);
• PSE (ISAF).
staat ‘Every Soldier a Rifleman’ hoog in het vaandel van de batterij. Jaarlijks zijn de mannen en vrouwen van de batterij terug te vinden op schietseries in Duitsland (SOB/SOMS), OVG en AMV oefeningen. Gedurende deze oefeningen worden de basis infanterievaardigheden op groepsniveau onderhouden. Hiermee zijn zij naast hun luchtverdedigingstaak voorbereidt op een diversiteit aan taken die zij moet kunnen uitvoeren.