11 Luverdcie


11 Luverdcie is DE luchtverdedigingseenheid van de 11e Luchtmobiele Brigade. Deze brigade is een high-readiness eenheid, die in staat moet zijn om binnen twintig dagen een opdracht uit te voeren. Deze opdracht kan overal ter wereld zijn, met uitzondering van de noord- en zuidpool. Om overal snel en vaak ongezien te komen, verplaatsen de troepen van de 11e Brigade zich met helikopters. Eenmaal aan de grond gaan ze, veelal te voet, verder met het uivoeren van een opdracht. Dat betekent dat voedsel, munitie, wapens en alle materialen op de man meegenomen worden. Een goede fysieke inzetbaarheid is essentieel. Je kunt je dus voorstellen dat sport en fysieke training een belangrijk item zijn. Ook mentale weerbaarheid komt om de hoek kijken. De luchtmobiele militair onderscheidt zich van andere militairen door het dragen van de rode baret. De felbegeerde rode baret krijg je niet zomaar. Eerst zul je een fysiek en mentaal zware opleiding moeten volgen. Heb je deze opleiding uiteindelijk succesvol afgerond, dan kun je de rode baret ook vol trots dragen. Als je meer wil weten over de Luchtmobiele Brigade, surf dan eens naar www.luchtmobiel.nl , daar kun je van alles lezen over de Brigade en de actuele missies.

Luchtverdedigingscompagnie
In tegenstelling tot de rest van de luchtdoelartillerie-eenheden bij de Koninklijke Landmacht zijn wij geen batterij, maar een compagnie. De 11e Luchtmobiele Brigade bestaat voor het overgrote gedeelte uit infanteristen. Bij de infanterie praat men niet over batterijen, maar over compagnieŽn. Om eenduidig te zijn in de naamgeving is ervoor gekozen om de eenheid aan te duiden met compagnie.


Regiment van Heutsz
11 Luverdcie maakt samen met het 12e Infanterie Bataljon LMB deel uit van het Regiment van Heutsz. Dit gebeurt in het kader van traditiehandhaving. Luchtverdedigers van het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) hebben in de Tweede Wereldoorlog de vliegvelden Samarinda I en Samarinda II beveiligd tegen Japanse luchtaanvallen. 11 Luverdcie zet de traditie voort van de KNIL luchtverdedigers. Het Regiment van Heutsz zet de traditie voort van het KNIL als geheel. De militairen van het Regiment zijn te herkennen aan de zon op de baret. Als je meer over het Regiment van Heutsz wil weten, surf dan eens naar www.regimentvanheutsz.nl . Op deze site kun je lezen in hoeverre 11 Luverdcie anders is dan andere luchtdoelartillerie-eenheden. Los van het feit dat 11 Luverdcie over ter wereld moet kunnen optreden, heeft de compagnie ook andere materialen. Mocht je aandacht gewekt zijn na het lezen van deze site en wil je meer weten ? Dan kun je altijd bellen met 11 Luverdcie: 026-35332127 of 026-35332128.

Zit je mentaal en fysiek goed in elkaar? Hou je van aanpakken en wil je een ECHTE afwisselende baan? Dan hebben wij zeker plaats voor je. Bel ook dan gerust naar de bovenstaande nummers.


Geschiedenis
1 December 2000 is 11 Luverdcie officieel opgericht. Daarom is de compagnie de jongste luchtdoelartillerie eenheid van de Koniklijke Landmacht. De compagnie bestaat uit drie pelotons die zijn voortgekomen uit de drie Stingerpelotons die voorheen waren ondergebracht bij het 11e, 12e en 13e Infanteriebataljon. Dit is gebeurd om alle luchtverdedigingskrachten van 11 Lumbl Brig te bundelen. Naast de drie pelotons is er nog een compagniestaf en een radargroep.


Het embleem
De strijdkreet van 11 Luverdcie luidt: Untuk keamanan saya yang atur. Dit betekent: wij staan voor veiligheid. Het embleem van de compagnie bestaat uit twee gekruisde mandau's. Een mandau is het traditionele wapen van de Dayaks, de oorspronkelijke bewoners van Borneo (het huidige Kalimantan).De Mandau is een bij uitstek Dayaks wapen dat van generatie op generatie overgaat. Er worden bovennatuurlijke krachten en een bepaalde heiligheid toegekend.

De letterlijke vertaling van het woord Mandau luidt Koppensneller en als zodanig werd het tot ver in de twintigste eeuw gebruikt.
Het heeft een aan een zijde geslepen stalen kling met een ongebruikelijk gevormd bovenuiteinde. Op die kling zijn regelmatig versieringen van goud, zilver of brons aangebracht.

Het heft wordt meestal van hoorn of een goede kwaliteit hout gefabriceerd en is over het algemeen rijk met snijwerk versierd om de vooroudergeesten te eren. Tevens is het heft gedecoreerd met haren en veren. Ook komen Mandaus voor met een heft van beenderen van overwonnen vijanden die ook nog zijn verfraaid met mensenhaar.

De schede wordt van twee op elkaar passende delen hout gemaakt, is van houtsnijwerk voorzien en versierd met rotan en neushoornvogel- of pauwenveren. Soms worden ook kralen ter versiering aangewend.

Op de schede is een kleinere, meestal van boombast of dierenhuid vervaardigde schede voor een klein mes met een zeer lang handvat aangebracht. De kleuren oranje en zwart verwijzen naar het Regiment van Heutsz. De kleuren zwart en rood verwijzen naar de kleuren van de luchtdoelartillerie. De bordeauxrode ondergrond staat voor Luchtmobiel. Het embleem met de twee Mandaus prijkt niet alleen op de vlag van 11 Luverdcie, maar de militairen van de compagnie dragen het ook op de borst.


Uitrusting
Omdat 11 Luverdcie luchtmobiel is, is het uitgerust met materialen die afwijken van de reguliere luchtverdedigingseenheden. Hier volgt een overzicht van een aantal specifieke uitrustingsstukken en materialen.

Waarschuwingsradar Luchtmobiele Stinger (WALS)
De WALS zorgt voor de voorwaarschuwing van de ploegen. De WALS is niet man-portable, maar is wel door de lucht te verplaatsen. De radar is door twee mensen op te bouwen en kan binnen 25 minuten operationeel zijn.De WALS heeft een bereik van 18 km en kan een onderscheid detecteren tussen een helikopter of een straalvliegtuig. Doordat de WALS met een zeldzame frequentie zendt, is hij moeilijk te detecteren en dus te vinden.
Met een radioverbinding zendt hij een signaal naar de ploegen. Die kunnen op een display (de Remote Display Unit) aflezen of er een doel aan komt vliegen, of het een heli is of een straaljager en uit welke richting het doel komt.

Stinger Night Sight (SNS)
Om 24-uur per dag en onder alle weersomstandigheden te kunnen optreden, beschikken de ploegen over de Stinger Night Sight. Dit is een warmtebeeld kijker die op de Stinger bevestigd kan worden. In samenwerking met de WALS is het een effectieve combinatie die uniek is binnen de NAVO. Bij internationale oefeningen zijn buitenlandse militairen nog steeds verbaasd over de mogelijkheden.Onderkomens
De luchtmobiele luchtverdedigers zijn meesters in het verstoppen. Tijdens het uitvoeren van hun opdracht verstoppen ze zich in goed gecamoufleerde onderkomens. Inmiddels passen de overige luchtdoelartillerie-eenheden deze methode van verstoppen ook toe. Op de foto links kun je een voorbeeld zien van een onderkomen van 11 Luverdcie.Dit is nog een voorbeeld in redelijk open terrein en je weet dat er op deze foto een onderkomen staat. Als je dus de volgende keer gaat wandelen, moet je misschien maar eens beter om je heen kijken. Misschien wordt je wel bespiedt.


Oefeningen
11 Luverdcie heeft het gehele jaar door een druk programma. Dit programma vindt plaats in het binnen-, maar vooral in het buitenland.

Canada
11 Luverdcie is de laatste vier jaar naar Canada geweest om te trainen met luchtmachten uit de hele wereld. Vliegtuigen en piloten die zijn ingezet in Irak, BosniŽ en Afghanistan waren vaste prooien voor de mannen van 11 Luverdcie. Met behulp van videoregistratie konden de ploegen laten zien, wat ze in hun mars hebben. Na het zien van de beelden, verlieten de meeste piloten met een sip gezicht het pand.
Een mooie ervaring natuurlijk: naar de andere kant van de wereld vliegen om je werk uit te oefenen.

Noorwegen
Om te kunnen werken in de kou, wordt 11 Luverdcie getraind in Noorwegen. Verplaatsen op ski's, onderkomens bouwen, overleven door intensief samen te werken en te vertrouwen op elkaar, zijn belangrijke aspecten van de training in Noorwegen. Zoals gezegd kunnen we overal worden ingezet. Dus ook daar waar het wel eens erg koud zijn.

Schietseries
De betere schutters van de eenheid, gaan een keer per jaar naar het buitenland om een echte Stinger af te schieten. Hier gaat een lange opleiding aan vooraf. Maar als het dan zover is, dan doe je een ervaring op voor het leven.

In 2004 was ervoor gekozen om te gaan schieten in Kreta en tot heden doen we dat nog steeds.

Overige oefeningen in het buitenland
Twee keer per jaar gaan 11 Luverdcie voor drie weken op oefening in het buitenland. De ene keer is dat in Duitsland, de andere keer in Polen of TsjechiŽ. Hier beoefenen we alle zaken die wij moeten kunnen in tijden van crisis. En dat is nogal wat: vliegtuigen bestrijden, ongezien verplaatsen, hinderlagen leggen, werken met helikopters, ZHKH (militaire EHBO), overleven te velde etc, etc.

Oefeningen in Nederland
Uiteraard oefent 11 Luverdcie ook in Nederland. De ene keer is dat een oefening waar fysiek uithoudingsvermogen om de hoek komt kijken. De andere keer gaan we naar Dodewaard om de koeltoren te beklimmen in het kader van de Grens Verleggende Activiteiten.
Om getraind te blijven in het schieten met het persoonlijk wapen, gaat 11 Luverdcie regelmatig naar de schietbaan, waar af en toe ook de nodige handgranaten gegooid worden.

Met de grote reorganisatie in 2011 is 11 Luvercie opgeheven.